miercuri, 6 iulie 2016

Defileul Oltului - un colț fascinant din România pitorească

 Defileul Oltului. Foto: Alex Coman

Spectaculos prin multimea de peisaje care ti se infatiseaza in fata ochilor, Defileul Oltului este una dintre cele mai frumoase atractii naturale din Romania. Flancat pe o parte de Muntii Fagaras, iar pe alta parte de Muntii Cindrel si Lotru, Defileul Oltului are o lungime de 47 km, impresionand prin imbinarea armonioasa de privelisti unice, dominate de padurile de un verde smarald, monumente pline de istorie, biserici pitoresti si statiuni balneoclimaterice.

Defileul Oltului isi incepe "calatoria" la Turnu Rosu si ne poarta spre Cozia, un drum frumos, unde, nu de putine ori, peisajele trebuie admirate mergand pe jos, nu din masina. 


Defileul Oltului este unul dintre cele mai mari si mai spectaculoase defilee montane din Romania. El se intinde de la Turnu Rosu la Cozia, avand o lungime de 47 km. De fapt, Oltul “taie” Muntii Capatinii, Lotrului si Fagarasului, coltii prapastiosi al Muntilor Cozia si Capatanii.



Valea Oltului a reprezentat unul dintre drumurile romane cele mai importante din Dacia, cu o dubla functie: militara – strategica si comerciala .
Descrierile geografice ale Defileului Turnu Rosu-Cozia il prezinta ca una dintre cele mai însemnate vai transversale ale lantului carpatic. Prezinta trei sectoare clar individualizate, fiecare corespunzand diviziunilor reliefului montan pe care il strapunge.

Astfel, in nord defileul dintre Boita si Caineni este cunoscut sub numele de Defileul Turnu Rosu. Are o lungime de 17 km si taie culmile principale ale muntilor Fagarasului si Lotrului.
Sudul Defileului Coziei, intre gura Lotrului si Calimanesti, reprezinta partea cea mai impresionanta a acestuia. In acest sector defileul taie Masivul Cozia si extremitatea vestica a Muntilor Capatanii, lungimea sa fiind de 16 km.

Se pare ca Oltul a reusit sa sape cea mai inalta parte a Carpatilor Meridionali. Portiunea din judetul Valcea suprapusa defileului este cea mai spectaculoasa, albia ingusta a Oltului fiind strajuita de versantii prapastiosi ai muntilor.
Dupa ce paraseste zona montana, Oltul strabate Subcarpatii Valcei, apoi Campia Romana, separand-o in doua parti.