miercuri, 11 decembrie 2013

Casă ecologică unică în România, la Băile Olănești


O casă ecologică construită aproape în întregime din lemn, piatră şi pământ impresionează vizitatorii staţiunii Băile Olăneşti, din Vâlcea. 
După un an de muncă şi 250.000 de euro cheltuiţi, Iliescu a reuşit să ridice casa de 200 de metri pătraţi în care trăieşte acum, încălzită cu ajutorul unei centrale pe lemne. Potrivit proprietarului, încălzirea îl costă de trei ori mai puţin decât în Bucureşti.

Cea mai interesantă parte a construcţiei este acoperişul, pe care stratul de pământ este gros de jumătate de metru. Aici, proprietarul cultivă grâu.

Casa este înconjurată de superbe alei din lemn şi structuri decorative din piatră. Sub casă se află un buncăr de 3X3 metri, rezistent la cutremure. "Are structura de rezistenţă specială pentru buncăr, adică un strat de beton cu o plasă dublă", spune Iliescu.
 sursa: yahoo.ro

luni, 9 decembrie 2013

Podul de la Calafat-Vidin este primul pod peste Dunăre din Oltenia, după 2.000 de ani de la cel al lui Apollodor din Damasc


Până în 14 iunie 2013, singura modalitate de a traversa Dunărea între Calafat și Vidin era serviciul de feribot, care execută curse la fiecare două ore, imediat ce 19-20 de camioane sunt încărcate.
De pe malul românesc bacul pleca din portul Calafat, situat la kilometrii fluviali 794-795, pe malul stâng al Dunării 
Podul Calafat-Vidin sau Vidin-Calafat este un pod feroviar și rutier pe Dunăre, care conectează orașele Calafat (România) și Vidin (Bulgaria). Podul este parte a coridorului paneuropean de transport care leagă (puncte terminale) orașul german Dresda de orașul Istanbul din Turcia și orașul Salonic din Grecia.


Acest pod este cel de-al doilea pod pe Dunăre care conectează România și Bulgaria și ar fi trebuit, conform planificării inițiale, să intre în funcțiune în anul 2010. Deschiderea a fost ulterior amânată succesiv până la sfârșitul lui 2012. Diverse evenimente neprevăzute au întârziat construcția, iar noul termen de deschidere asumat de autorități a fost 14 iunie 2013, dată care a fost în final respectată.

 

Finanțarea proiectului


Valoarea contractului pentru podul construit de compania Fomento de Construcciones y Contratas se ridică la 99.955.946 euro. Costul total al lucrării este stabilit la 236 milioane de euro.
Conform panourilor investiției amplasate pe cele două maluri ale Dunării, finanțarea lucrărilor podului și accesului de pe malul bulgăresc s-a făcut după cum urmează:
  • Uniunea Europeană, prin programul ISPA, grant Fondul de Coeziune: 70.000.000 euro;
  • Banca Europeană de Investiții: 70.000.000 euro;
  • Republica Federală Germania, prin Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW): 20.045.167 euro;
  • Guvernul Franței, prin Agence Française de Développement (AFD): 5.000.000 euro;
  • Bugetul de stat al Republicii Bulgaria: 60.761.285 euro.
  • Parlamentul Bulgariei: 25.772.802,30 euro
Finanțarea accesului de pe malul românesc a fost asigurată de:
Uniunea Europeană, prin programul ISPA: 33.827.745 euro;
Guvernul României: 33.072.540,70 euro.

Conform estimărilor din Memorandumul de Finanțare, până în 2030 podul ar urma să fie traversat de 8.400 de vehicule și 30 de trenuri pe zi. Ivailo Moskovski, ministrul Transporturilor din Bulgaria, estimează că traficul ar ajunge la 100.000 de vehicule în primul an de operare a podului.

Podul Calafat - Vidin, parte din Coridorul paneuropean de transport IV, a fost pavat în aprilie şi inaugurat la jumătatea lui iunie 2013.
Valoarea totală a proiectului a fost de 282 mil. euro, dintre care 106 mil. euro au fost fonduri europene, restul sumei provenind din finanţări la nivel naţional din cele două ţări vecine şi investiţii private.
Proiectul a fost demarat la sfârşitul anilor '90, dar a fost amânat în mai multe rânduri.
Investiţia urmează să fie amortizată în 12-15 ani, potrivit autorităţilor bulgare. Podul are 1,8 kilometri lungime şi patru benzi rutiere, cale ferată, piste pentru pietoni şi biciclete.
Podul Calafat-Vidin (foto: Florin Ceausu)





vineri, 1 noiembrie 2013

GIGANTUL ROMÂNIEI - uriaşul Gogea Mitu








GIGANTUL ROMÂNIEI - uriaşul Gogea Mitu  

Pe numele real Gogu Stefănescu, fiul Elenei şi Gheorghe Ştefănescu, originari din localitatea Mârşani, la cca 42 km de Craiova, a venit pe lume în anul 1914, făcând parte dintr-o familie cu 11 copii, mama având la naşterea uriaşului, vârsta de 16 ani. În comuna respectivă, puţin populată în acei ani, localnicii îşi aduceau aminte de acel "copil minune" căruia îi spuneau "Mitu a lu' Goagă", cel mai celebru om al Mârşanului. Mitu a devenit cunoscut în toată lumea, datorită staturii lui ieşite din comun, deoarece măsura la vârsta de 20 ani, 2,42 metri şi cântărea 183 kg.

Datorită acestor caracteristici antropometrice, s-a ajuns la faptul ca el să fie căutat de persoane din diferite domenii de activitate, medici, oameni de ştiinţă etc., şi nu în cele din urmă de cei care, datorită acestei "curiozităţi" doreau să câştige bani de pe urma lui. Se spune că era inteligent şi că vorbea în vârful limbii, cum se zice, era "peltic", dar aceasta nu-l împiedica să citească, învaţase sa citească singur, să glumească, de la vârsta de 3 ani având fizicul unui copil de 5-6 ani, fiind foarte maturizat în gândire de mic copil. Pe la vârsta de 17 ani devenise celebru, încât patronul unui Circ de la Praga venise să-l angajeze pentru a-l prezenta ca o "raritate". De asemenea a prezentat spectacole la Circul Globus din Monte Carlo. Cu toate că avea numai vârsta de 20 de ani, Mitu trăgea cu usurinţă de un arc oţelit, pe care-l îndrepta. A venit şi la Bucuresti în vara anului 1934, unde cu ocazia sărbatorii numită pe atunci "Târgul Anual al Moşilor", care avea loc în Piaţa Oborul vechi, gigantul a prezentat spectacole de circ, fiind prezentat drept "cel mai înalt om din lume".

Cariera lui in domeniul circului a fost însă scurtă, dar foarte benefica, deschizandu-i noi orizonturi, deoarece pugilistul de succes al timpului şi căutator de noi talente, italianul Umberto Lancia, a reuşit să-l atraga iniţiindu-l în tainele boxului, devenindu-i impresar. Lancia l-a înscris personal la celebra Şcoală de BOX de la Paris, unde uluise toată lumea. Dupa absolvirea şcolii de box, Gogea Mitu a început marile meciuri, dar spre mirarea tuturor, nu prea avea adversari, pentru că pe toti îi culca la pamânt prin K.O. Primul meci oficial la Bucureşti a avut loc pe fosta arenă "Venus", adversarul lui fiind profesionistul italian Severio Gizzo, care, cu toata experienţa lui, în urma loviturilor devastatoare ale "Uriaşului de la Mârşani" a fost facut KO în numai trei reprize. A urmat alt meci cu fostul campion al României din categoria grea, Dumitru Pavelescu, terminat tot cu K.O. din prima rundă. În urma acestor mari succese, impresarul Lancia l-a dirijat spre alte turnee în Europa, Praga şi Paris, unde în lupta cu germanul de origine franceza Bergam, meciul s-a terminat la egalitate. Acesta de fapt a fost ultimul meci de box al URIAŞULUI ROMÂN.


Înapoindu-se de la Paris la Bucureşti cu trenul, a răcit, iar managerul i-a propus ca înainte să se ducă la Mârşani, sa ramână câteva zile la Bucureşti pentru a se odihni, dar situaţia agravându-se, l-au internat la Spitalul Filantropia, unde i s-au administrat masaje şi investigaţii în tot organismul, zicându-se că este bolnav de tuberculoză. Familia nu fusese anunţată decât târziu, iar când au sosit la Bucureşti, Gogea Mitu, murise deja de câteva zile.