vineri, 1 noiembrie 2013

GIGANTUL ROMÂNIEI - uriaşul Gogea Mitu








GIGANTUL ROMÂNIEI - uriaşul Gogea Mitu  

Pe numele real Gogu Stefănescu, fiul Elenei şi Gheorghe Ştefănescu, originari din localitatea Mârşani, la cca 42 km de Craiova, a venit pe lume în anul 1914, făcând parte dintr-o familie cu 11 copii, mama având la naşterea uriaşului, vârsta de 16 ani. În comuna respectivă, puţin populată în acei ani, localnicii îşi aduceau aminte de acel "copil minune" căruia îi spuneau "Mitu a lu' Goagă", cel mai celebru om al Mârşanului. Mitu a devenit cunoscut în toată lumea, datorită staturii lui ieşite din comun, deoarece măsura la vârsta de 20 ani, 2,42 metri şi cântărea 183 kg.

Datorită acestor caracteristici antropometrice, s-a ajuns la faptul ca el să fie căutat de persoane din diferite domenii de activitate, medici, oameni de ştiinţă etc., şi nu în cele din urmă de cei care, datorită acestei "curiozităţi" doreau să câştige bani de pe urma lui. Se spune că era inteligent şi că vorbea în vârful limbii, cum se zice, era "peltic", dar aceasta nu-l împiedica să citească, învaţase sa citească singur, să glumească, de la vârsta de 3 ani având fizicul unui copil de 5-6 ani, fiind foarte maturizat în gândire de mic copil. Pe la vârsta de 17 ani devenise celebru, încât patronul unui Circ de la Praga venise să-l angajeze pentru a-l prezenta ca o "raritate". De asemenea a prezentat spectacole la Circul Globus din Monte Carlo. Cu toate că avea numai vârsta de 20 de ani, Mitu trăgea cu usurinţă de un arc oţelit, pe care-l îndrepta. A venit şi la Bucuresti în vara anului 1934, unde cu ocazia sărbatorii numită pe atunci "Târgul Anual al Moşilor", care avea loc în Piaţa Oborul vechi, gigantul a prezentat spectacole de circ, fiind prezentat drept "cel mai înalt om din lume".

Cariera lui in domeniul circului a fost însă scurtă, dar foarte benefica, deschizandu-i noi orizonturi, deoarece pugilistul de succes al timpului şi căutator de noi talente, italianul Umberto Lancia, a reuşit să-l atraga iniţiindu-l în tainele boxului, devenindu-i impresar. Lancia l-a înscris personal la celebra Şcoală de BOX de la Paris, unde uluise toată lumea. Dupa absolvirea şcolii de box, Gogea Mitu a început marile meciuri, dar spre mirarea tuturor, nu prea avea adversari, pentru că pe toti îi culca la pamânt prin K.O. Primul meci oficial la Bucureşti a avut loc pe fosta arenă "Venus", adversarul lui fiind profesionistul italian Severio Gizzo, care, cu toata experienţa lui, în urma loviturilor devastatoare ale "Uriaşului de la Mârşani" a fost facut KO în numai trei reprize. A urmat alt meci cu fostul campion al României din categoria grea, Dumitru Pavelescu, terminat tot cu K.O. din prima rundă. În urma acestor mari succese, impresarul Lancia l-a dirijat spre alte turnee în Europa, Praga şi Paris, unde în lupta cu germanul de origine franceza Bergam, meciul s-a terminat la egalitate. Acesta de fapt a fost ultimul meci de box al URIAŞULUI ROMÂN.


Înapoindu-se de la Paris la Bucureşti cu trenul, a răcit, iar managerul i-a propus ca înainte să se ducă la Mârşani, sa ramână câteva zile la Bucureşti pentru a se odihni, dar situaţia agravându-se, l-au internat la Spitalul Filantropia, unde i s-au administrat masaje şi investigaţii în tot organismul, zicându-se că este bolnav de tuberculoză. Familia nu fusese anunţată decât târziu, iar când au sosit la Bucureşti, Gogea Mitu, murise deja de câteva zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu